Bandenspanning is de luchtdruk die in de banden aanwezig is. De bandenspanning wordt gemeten met een bandenspanningsmeter en meestal uitgedrukt in Bar of PSI. De juiste bandenspanning zorgt voor een optimaal rijgedrag, veiligheid en comfortabel rijgedrag. Daarnaast zorgt een goede bandenspanning voor een laag brandstofverbruik en een lage bandenslijtage.
Een onjuiste bandenspanning heeft een aantal negatieve gevolgen:
Te lage bandenspanning
Het voertuig verbruikt meer brandstof en de bandenslijtage aan de zijkanten van de band. Lagere bandendruk zorgt voor minder veiligheid, de wagen is minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen. Het vermindert de grip op de baan en veroorzaakt een langere remweg, met een hogere slipkans tot gevolg.
Te hoge bandenspanning
Het vermindert het rijcomfort aanzienlijk omdat een deel van de verende werking van de banden verloren gaat. Bij een te hoge spanning wordt de autoband te rond waardoor het midden van de autoband harder slijt. Net zoals een te lage bandenspanning veroorzaakt een te hoge spanning van de autoband een verminderde grip op de weg.
De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje van jouw auto en in veel gevallen ook aan de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank. Op het klepje van de brandstoftank is goed te zien dat de voor- en achterbanden een verschillende bandendruk hebben. De spanning is bij de voorbanden vaak hoger omdat de zware motor bij de meeste auto’s aan de voorkant van de auto zitten. Ook staat aangegeven bij welke (zware) belasting de spanning moet worden aangepast. Het is belangrijk om bij het op spanning brengen dat je jouw reservewiel controleert. Niets is vervelender dan een lekke band vervangen door een lege.
Bandenspanning controleren
We raden je aan jouw bandenspanning bij voorkeur op zijn minst 1 maal per maand te controleren. Een hulpmiddel bij het controleren van jouw autobandenspanning is de bandenspanningstabel. Controleer de spanning van jouw autobanden als deze koud zijn. Nadat er reeds een tijdje met de autobanden is gereden worden deze warm. Hou er dan rekening mee dat er een hogere druk in de band moet dan de adviesspanning. Als de autobanden warm zijn verlaag je best niet de bandenspanning omdat je dan beneden de adviesspanning komt. De autobandenspanning is idealiter bij alle banden gelijk, maar zorg er minstens voor dat de twee voorbanden qua spanning gelijk zijn én de twee achterbanden. Als de linker- en rechterbanden van elkaar verschillen levert dat gevaarlijke situaties op de weg op. Vanzelfsprekend moet het ventiel voorzien zijn van een ventieldopje. Dit ter bescherming.
Bandenspanningstabel
Met de bandenspanningtabel vind je de juiste bandenspanning voor jouw automerk- en type. Deze vind je in de brandstofklep of in de bestuurdersdeur. De meest voorkomende autobanden staan op de tabel. Autobanden kunnen op spanning worden gebracht door gebruik te maken van een luchtcompressor, te vinden bij jouw bandencentrale, garage of tankstation. Op de bandenspanningstabel kan je tal van informatie aflezen: de bandenmaat, het automerk en type. Zoek de gegevens op die betrekking hebben op jouw wagen, alsook rekening houdend met de ballast in de wagen. Bijv: als je als enige persoon met de wagen rijdt of als er 4 personen in de wagen zitten, dan kan de bandendruk verschillen.
De juiste bandenspanning bespaart het milieu
De juiste bandenspanning vermindert het brandstofverbruik, niet alleen goed voor jouw eigen portemonnee maar ook voor het milieu. Brandstofbesparing spaart ons milieu. Het is goed mogelijk een volle tank brandstof te besparen wanneer je maandelijks jouw autobandenspanning controleert. Het heeft een afname van de CO2 uitstoot tot gevolg en levert ons een schonere lucht om in te leven.